Ja po auto śmigałem do Gorzowa a tam nie znam mechanoków Bezpieczniki to poprosty nie mam rozpiski a nie działa ogrzewanie mojego fotela dlatego drążyłem temat. Opony do pikuś normalna eksploatacja , a czy tnie to też do końca nie pewne bo na sprzedaż mógł założyć takie opony bo tamte miał nowe:P To są minusy kupowania używanych I trzeba się liczyć z tym że czasami trzeba trochę zainwestować
Jakiś palant uszkodził mi zderzak
Zwiń
X
-
Jakiś palant uszkodził mi zderzak
Tak jak w temacie. Zostawiłem auto zaparkowane wzdłuż chodnika - przepisowo jakby ktoś się dopytywał. Na następny dzień idę do auta a tam na szybie karteczka: uszkodzony lewy tylny zderzak przez samochód dostawczy DW487HG.
Niestety świadek nie podał namiarów na siebie.
Udałem się na komisariat, policjantka powiedziała że to standard. Spisała notatkę. Nie chciała nawet auta oglądać. Powiedziała, że oni i tak od razu umorzą ta sprawę - taka procedura. A z notatką niby mam się udac do obojętnie jakiej ubezpieczalni i zgłosić szkodę. Wtedy ubezpieczalnia przekaże sprawe do tzw Funduszu Gwarancyjnego. I niby fundusz gwarancyjny odnajdzie sprawce i uruchomi proicedurę.
Czy mieliscie już taki przypadek, czy rzeczywiście można coś uzyskac poprzez ten fundusz gwarancyjny - przeciez fundusz gwarancyjny chyba dotyczy szkód na osobach o ile dobrze się orientuję?
Wydawało mi się że policja powinna obejrzeć moje uszkodzenia później wezwać delikwenta od DW487HG i obejrzeć jego auto - może jakieś uszkodzenia też ma. A tu mnie zbyli.
A może ktoś z forumowiczów pracuje w policji i napisałby czy taka jest rzeczywiście procedura czy może poprostu mnie zbyli na policji ze wzg. na niską szkodliwość czynu. Wiem ze to gówniana sprawa dla nich ale nie po to placi się podatki. Jestem kase w plecy a poza tym skurw..... powinein byc pociągnięty do odpowiedzialności za uszkodzenie mienia czyjegoś.
-
-
To wróć się tam, i powiedz że chcesz zgłosić sprawę z art 288 kk
Art. 288. § 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto przerywa lub uszkadza kabel podmorski albo narusza przepisy obowiązujące przy zakładaniu lub naprawie takiego kabla.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Komentarz
-
-
Yarwa, a nie możesz powiedzieć, że widziałeś przez okno jak kierowca samochody dostawczego obił ci twój samochód?- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Mi kiedyś też ktoś obtarł auto zaparkowane ładnie - zostawił tel i gdzie mam się zgłosić - i co????? Lipa - ściema na maxa...
Wygląda mi to na to samo. Ja to sobie wytłumaczyłem, że pewnie to był jakiś miejscowy i żeby to sąsiedzi nie gadali jaki to on burak, to wsadził karteczkę za szybę że niby jest OK - a tak naprawdę podał nieprawdziwe informacje..... :evil:
Te numery nie muszą być jego...
Ale powodzenia w dochodzeniu swojego....
Komentarz
-
-
Yarwa, to lipa, jak masz AC to UFG nic Ci nie zwróci. Jak nie masz AC to jest temat do ogarnięcia. Jak nie masz oświadczenia świadka tez leżysz, na poszkodowanym ciąży obowiązek udowodnienia.
Po nr rejestracyjnym możęsz na stronie UFG sprawdzić gdzie sprawca był ubezpieczony w dniu szkody, wchodzisz, rejestrujesz się, wypełniasz formularz i mailem dostajesz odpowiedź.
Przerabiam właśnie temat z tym że mam świadka, policja umorzyła bo szkoda parkingowa, poza drogą publiczną (parking Auchan).
Wiem gdzie sprawca był ubezpieczony (mam tylko jego nr polisy i nr rejestracyjny), szkoda zgłoszona, oględziny zrobione i teraz czekam aż sprawca łaskawie się przyzna, jak nie to sprawa trafia do sądu... i zaczną się schody.
Już 2 miesiąc się sprawa toczy. Zobaczymy jak się rozwinie, sprawca jeszcze nie odpowiedział... Dobrze że blacha nie zgnije...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarwaA jak tak powiem to będę musiał powiedzieć w jaki sposób, a więc tyłem bokiem, przodem czy jak - to co wtedy powiem.
Zamieszczone przez laurinto wsadził karteczkę za szybę że niby jest OK - a tak naprawdę podał nieprawdziwe informacje..... :evil:
Yarwa, taki kraj, zafajdanych kierowców, ja też mam wgniota w tylnych drzwiach bo pewnie jakiś pajac parkował na styk i trochę mu nie wyszło - wgniot nie duży więc szkoda się z tym bawić a w miejscu chu$%^ bo trudno dostępnym - tuż pod wzmocnieniem drzwi.
wrzucisz jakieś fotki jak to wygląda?- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz